RETAIL SUMMIT 2012 V CLARION CONGRESS HOTELU PRAGUE

7. února 2012

Největší setkání středoevropského obchodu Retail Summit 2012 se letos odehrálo opět v Clarion Congress Hotelu Prague. V rámci letošní byla poprvé vyhlášena cena Obchodník bez bariér. Známý kongresový hotel poskytl zázemí a komfort pro více než 800 delegátů. Technologickou novinkou bylo obří plátno přes celou šíři největšího sálu.

Retail Summit 2012 ve vysočanském Clarionu ve svém 18. ročníku vstoupil spolu s českým obchodem do fáze dospělosti. Stalo se to v době, která nevypadá zrovna příznivě. Lubomír Mechura z výzkumné společnosti Nielsen na summitu konstatoval, že pro situaci, ve které se maloobchodní trh v ČR nachází, se patrně nejlépe hodí slova „ostrý konkurenční boj o přežití“. Zdeněk Tůma z KPMG zdůraznil, že i nyní je možné dosáhnout výrazného růstu tržeb a marže a jsou mnozí, kteří využívají obecné "útlumové nálady" k vlastní expanzi. Prorůstové postupy je možné najít v marketingu a obchodních činnostech, ačkoli dosud v regionu střední Evropy jsou využívány k budování prodejů a zisku zatím jen minimálně. Je tu příležitost zvýšit obrat i zisk navzdory všeobecnému očekávání nepříznivého makroekonomického vývoje. Podmínkou je však pochopit revoluční změny, které právě nyní probíhají ve společnosti, na technologické frontě a v neposlední řadě i ve vlastním obchodě.
V Clarion Congress Hotelu Prague vystoupili také Karel Janeček, podnikatel a zakladatel Nadačního fondu proti korupci, Andrej Babiš či Richard Hindls (rektor VŠE Praha) a Zdeněk Juračka. 800 účastníků Retail Summitu 2012 tato zásadní témata intenzivně probírala po oba konferenční dny, a to nejen během 11 diskusních sekcí a workshopů, ale i během méně formálních částí programu. Někteří kvůli tomu dokonce i vyrušovali během maturitního plesu, který k povzbuzení dosti skleslé nálady právě dospělého českého obchodu organizátoři uspořádali na závěr prvního konferenčního dne.

Summit se konal s podporou mnohých významných partnerů, platinovými partnery jsou Poštovní spořitelna, součást ČSOB a Plzeňský Prazdroj a společnost Telefónica Czech Republic.