VYSOČANSKÝ CLARION JE PŘÁTELSKÝ K HANDICAPOVANÝM

16. ledna 2012

Vysočanský Clarion Congress Hotel Prague rozšířil prestižní výčet tzv. Přátelských míst. Certifikát udělil Český červený kříž podruhé v historii organizacím, které tentokrát během loňského roku úspěšně ukončily certifikační proces a zároveň představují místa vhodná pro handicapované.

Pět hvězdiček, tedy plný počet, a s nimi i titul Přátelské místo získalo za uplynulý rok pět míst v Česku. Hned dvě z nich jsou z Prahy - před rokem po rekonstrukci otevřené Národní technické muzeum a kongresový gigant Clarion Congress Hotel Prague. Připojily se tak k Botanické zahradě či Úřadu Městské části Praha 2. „Jde v podstatě o kurz slušného chování a první pomoci. Ve škole se děti bohužel neučí, jak převést nevidomého, ani jak mluvit na neslyšícího,“ říká autor myšlenky a manažer projektu Pavel Wiener. Získat certifikát Přátelského místa není jednoduché. Dostanou ho jen organizace, v nichž absolvují školení všichni zaměstnanci, kteří přicházejí do přímého styku s klienty.

Během dvou měsíců front line personál (recepční, číšníci a servírky) absolvoval speciální školení, jak obsluhovat hosty s určitým handicapem, postižením ať už nevidomé, neslyšící anebo vozíčkáře. Člověk si totiž ani neuvědomí, s jakými překážkami takoví lidé musejí zápolit, a neví nebo si není jistý, jak se k takovému klientovi chovat. Postavit obsluhujícího do situace hosta, zavázat mu oči či posadit do vozíčku byla pro zaměstnance hotelu cennou zkušeností. „Pro nás byl kurz jedinečný také proto, že se v našem hotelu uskutečnilo hned několik velkých kongresových akcí pro lidi s postižením – například Pevnost (konference asociace hluchoněmých) či Celoevropská konference boje s roztroušenou sklerózou ve spolupráci s asociací Roska. Téměř 100% funkcionářů a účastníků těchto akcí mají nějaký handicap. Přímo od nich se pak dozvídáme, že podobně vstřícných hotelů je velmi málo i v rámci celé Evropy,“ řekl k významu certifikátu Miroslav Bukva, ředitel Clarion Congress Hotelu Prague.

Přátelská místa jsou projektem Českého červeného kříže, který garantuje a realizuje na celém území republiky Oblastní spolek ČČK Hradec Králové. Cílem projektu je vytvořit národní síť certifikovaných poskytovatelů služeb, u kterých bude mít klient s nejrůznějšími typy omezení garanci profesionálního přístupu a dostupnosti služeb. Poskytovatelům udělený certifikát usnadní přístup ke klientům, umožní oslovit i zákazníky se specifickými potřebami a zvýší kvalifikaci personálu. Klientům zase logo projektu napoví, kde se mohou spolehnout na odpovídající služby. Součástí certifikace je i posouzení přístupnosti prostor, například pro osoby se sníženou pohyblivostí, se smyslovým postižením nebo pro seniory. Záštitu nad projektem převzal místopředseda Svazu měst a obcí ČR a europoslanec Oldřich Vlasák.